Menu Sluiten

MMA wordt vaak aangekondigd als de snelstgroeiende sport ter wereld en combineert worstelen en vechtsporten met stoten en schoppen tot één complete discipline, inclusief technieken uit Thaiboksen, Taekwondo, Judo, Braziliaans Jiu Jitsu en Boksen. Hoewel de hedendaagse MMA nog niet zo oud is, heeft MMA zich fenomenaal verspreid met de groei van TV en het internet, zijn de wortels terug te voeren tot het oudere Pankration wat tijdens de Olympische Spelen werd beoefend.

Hedendaagse MMA werd wereldwijd vooral bekend doordat de Amerikaanse tv de “Ultimate Fighting Championship (UFC)” uit zond. De UFC 1ging in 1993 van start met onze eigen Gerard Gordeau en Remco Pardoel volgde al snel in UFC 2. De show bracht verschillende beoefenaars uit verschillende vechtsport disciplines samen om te bepalen welke stijl het meest dominant zou zijn. In 2001 nam Zuffa LLC de UFC over en werkte samen met regelgevende instanties van de staat om de Unified Rules of Mixed Martial Arts te ontwikkelen en te implementeren, waardoor MMA een legitieme eigen sport werd.

Terwijl technieken van zes hedendaagse Olympische sporten aanwezig zijn in MMA (boksen, freestyle worstelen, Grieks-Romeins Worstelen, Taekwondo, Judo en Karate), leren MMA-studenten tegenwoordig en combinatie van vechtsporten technieken die het meest succesvol bleken te zijn.

In 2014 introduceerde IMMAF de eerste Unified Amateur MMA-regels ter wereld.

Misschien wel twee van de meest bepalende elementen van de professionele en amateursport zijn de toestemming om een ​​neergehaalde tegenstander te slaan (grondspel) en het gebruik van een omheinde omheining om de atleet en de integriteit van de wedstrijd te beschermen.

Ground Game

Een van de controversiële elementen van MMA is de toestemming om op de grond toe te slaan. Dit onderzoek is gepubliceerd in de “Journal of Sports Science and Medicine” (2006) en hiermee is aangetoond dat MMA veiliger is dan bijvoorbeeld boksen.

De voorloper van MMA is Vale-Tudo. Vale-Tudo kent net zoals MMA wedstrijden met gemengde regels. Vale-Tudo kent zijn oorsprong uit het Braziliaans Jiu Jitsu (BJJ). BJJ is een discipline gericht op verdediging op de grond. Een van de kopstukken van het Braziliaans Jiu Jitsu wilde bewijzen dat BJJ de ultimate gevechtskunst was en organiseerde wedstrijden tegen andere vechtsporten disciplines.

Een MMA wedstrijd kan geëindigd worden door submission. De submission is afkomstig is uit het BJJ en wordt meestal aangezet vanaf een grond positie en of in het geval van MMA tegen het hek van de kooi.

Submissions op de grond zijn bij MMA beperkt toegestaan in verband met veiligheid. In tegenstelling tot bij professioneel MMA of Thaiboksen, zijn elleboogaanvallen niet toegestaan ​​bij amateur-MMA wedstrijden.

De scheidsrechter kan de wedstrijd op elk moment stoppen Indien een van de deelnemers zichzelf niet meer effectief verdedigt. De exacte en bijgewerkte regelgeving omtrent MMA kan gevonden worden op de website van de Vechtsport Autoriteit https://www.vechtsportautoriteit.nl/ voor Nederlandse wetgeving en internationaal op https://immaf.org/.

Speelveld

De MMA-kooi is uniek in vechtsporten. In een MMA kooi wordt het moeilijker om je tegenstander af te snijden, zoals een kickbokser dit doet, of de noodzaak om wedstrijden te resetten en opnieuw in het midden te beginnen. Hierdoor kan de wedstrijd met zo min mogelijk interferentie worden gehouden.
De bijgevoegde MMA-kooi creëert een neutrale arena om de vaardigheden van MMA-atleten het best te laten zien.
De MMA-kooi is ontstaan ​​onder supervisie van de Amerikaanse Athletic Commission om maximale veiligheid te bieden. De MMA-kooi bestaat uit een canvas, veiligheidsbescherming en hekken zoals gespecificeerd in IMMAF Amateur MMA Rules en de Professional Unified Rules van MMA.
Robuuste omheiningen met kunststofcoating elimineren de kans dat atleten uit de ring vallen, zoals bij een traditionele Boksring – vooral bij het toepassen van take-downs. Er zijn veel voorbeelden van atleten die meedoen aan MMA in boksringen die uit de ring zijn gevallen en blessures hebben opgelopen vandaar dat de MMAAN wedstreiden in de kooi laat plaatsvinden.

Veelvoorkomende misvattingen over MMA

Misvatting 1: MMA heeft geen regels.

MMA heeft wel regels met betrekking tot sportieve waarden en veiligheid. Professionele deelnemers voldoen sinds 2001 aan de Unified Rules of Mixed Martial Arts (VS, onder wettelijke regelgeving) of een regionale variant die is samengesteld door de Vechtsport Autoriteit.

Misvatting 2: MMA is gevaarlijk.

Gereglementeerde MMA houdt zich aan een reeks strikte regels en voorschriften die door de overheid en medische experts zijn opgelegd. Statistieken uit onderzoek tonen aan dat de sport veiliger is dan andere vergelijkbare erkende vechtsporten.

Misvatting 3: Amateur MMA is hetzelfde als professionele MMA.

Amateur MMA is voor professionele MMA wat Olympisch boksen is voor professionele prijsgevechten. Amateur MMA is puristisch in zijn focus op de sport, boven de attributen van entertainment.

Misvatting 4: MMA is gewelddadig.

Zoals alle erkende vechtsporten en vechtsporten, worden MMA atleten gemotiveerd om zijn vaardigheid te testen binnen een sportieve structuur en binnen de voorop afgesproken regels.